Vaig acabar els meus estudis de Psicologia al 2001 i em vaig llicenciar a la Universitat Autònoma de Barcelona. Vaig triar l’itinerari de psicologia Clínica i de la Salut. El meu gust per la investigació es va anar desenvolupant durant la carrera i a l’any 2000 vaig aconseguir una beca de col·laboració al departament de psicologia de la Salut i psicologia Social de la facultat. A l’Àrea de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics.
Vaig participar a l’equip d’investigació del departament i vaig ser ponent en la presentació del treball sobre “Imatge corporal i trastorns Alimentaris en nois i noies de 2on. d’ESO”. La presentació va tenir lloc a la XVI Jornada de Teràpia del Comportament i Medicina Conductual en la pràctica clínica “Societat catalana de psiquiatria de l’acadèmia de Ciències Mèdiques Catalunya i Balears”.
Vaig seguir la línea d’investigació i al 2001 vaig realitzar pràctiques a CEPS; Centre d’estudis per a la prevenció i promoció de la Salut, a Barcelona. Les meves tasques consistien en preparar i treballar en campanyes de promoció i prevenció de salut que es realitzaven en diferents centres cívics de la ciutat. Subvencionats per l’Ajuntament de Barcelona.
A partir de llavors vaig decidir endinsar-me en el camp de la pràctica Clínica, així que vaig fer un Màster en psicologia Clínica i de la Salut, impulsat per la Universitat de Girona. Al 2002 em vaig incorporar a l’equip de Patologies Alimentaries de la Clínica Bofill (UPA), a Girona. Realitzava teràpies de tipus grupals per a les pacients en règim d’ingrés hospital de dia, i teràpies de tipus individuals per les que assistien de forma externa. També feia entrevistes de formació i suport a familiars. A la vegada que seguia el meu treball a la UPA, al 2003 i durant dos mesos vaig assumir el càrrec de Coordinadora de Voluntariat a l’Associació Espanyola Contra el Càncer a la seva seu de Girona.
Vaig seguir ampliant la meva formació en l’àmbit clínic i al 2006 vaig fer un curs de Postgrau en Neuropsicologia Clínica. Centre ISEP, Barcelona. Aquest mateix 2006, vaig formar part durant un any de l’Associació Gironina de Síndrome de fatiga Crònica, en la que vaig desenvolupar les funcions de terapeuta. Al 2007 vaig deixar la Unitat de Patologies Alimentaries de la Clínica Bofill i vaig passar al Servei de psicologia de la Salut de la mateixa Clínica, del que sóc responsable i on en l’actualitat porto a terme la meva tasca professional. Al 2008 vaig realitzar un curs de Postgrau en la Mort i el Dol a la Universitat de Girona.
Semestralment participo en la publicació d’articles a la revista impulsada per la Clínica Bofill; CBN; arriba a diferents clíniques privades de Catalunya.
També he portat a terme dos cursos/seminaris a la mateixa clínica:
- Febrer de 2012; Cuidadors informals. Els familiars de les persones grans en situació de dependència.
- Abril i maig de 2013; Fibromiàlgia i Sdrm. de Fatiga Crònica.
També formo part de dos unitats creades a la mateixa clínica:
- Unitat Anti-tabaquisme.
- Unitat d’Obesitat.
Segueixo en constant formació per a poder desenvolupar de manera cada vegada més eficaç la pràctica de la meva professió.
Formació específica:
- 1996-2001: Llicenciatura en psicologia. Universitat Autònoma de barcelona.
- 2001-2003: Màster en psicologia Clínica i de la salut. Universitat de Girona.
- Actualització en psicopatologia.
- Trastorns d’Ansietat. Avaluació i Intervenció.
- Sexualitat en joves i adolescents.
- Intervenció en els Trastorns de la Conducta Alimentaria.
- Pràctiques a la Unitat de Patologies Alimentaries. Clínica Bofill. - 2005: Seminari Clínic 5è curs de formació continuada; “La teràpia breu estratègica pels trastorns alimentaris”. Organitzat per l’àrea d’Intervenció estratègica Institut Gestalt i el servei de psiquiatria de l’hospital universitari vall d’Hebrón. BCN.
- 2006: “I curs d’avenços en SFC”. Reconegut d’interès sanitari per l’Institut d’estudis de la Salut (IES). Organitzat per l’Associació gironina de SFC.
- 2006: “Curs de formació en Fibromiàlgia i fatiga Crònica”. II Jornades Fundació i Societat “Codo con codo”. Fundació d’afectats i afectades de Fibromiàlgia i síndrome de fatiga Crònica.
- 2006-2007: Curs de Postgrau en Neuropsicologia Clínica. ISEP Formació; Institut Superior d’Estudis psicològics. Barcelona.
- Neuroanatomia funcional i psicofarmacologia.
- Tècniques de neuroimatge.
- Neurologia Clínica/Neurocirurgia.
- Avaluació neuropsicològica.
- Trastorns de l’Atenció i la Percepció.
- Trastorns de la Memòria i de les Funcions Executives.
- Neuropsicologia de l’envelliment normal i de les Demències.
- Trastorns del llenguatge adquirit i del desenvolupament.
- Apraxia i dèficit motor primari.
- Neuropsicologia Mèdica.
- Neuropsicologia Infantil.
- Neuropsicologia dels trastorns mentals. - Gener-Març 2008: Curs de formació de Postgrau en la Mort i el Dol. Fundació Universitat de Girona; Innovació i Formació;
- El dolor i el patiment en el procés de morir.
- Canvis psiconeuroinmunològics en el procés de dol.
- El suport mèdic-assistencial.
- El Dol.
- El paper del psicòleg en els serveis d’atenció al dol.
- Counselling.
- El burn out dels professionals que estan en contacte amb la mort.
- El treball en equip a l’Hospital de la Santa Creu de Vic.
- Bioètica; eutanasia i testament vital.
María Jesús Peinazo Arias
Núm. Col.legiada, 12198
Orientació Psicologia Clínica i de la Salut.