L’aliment ideal pel nadó , almenys fins als 4-6 mesos , és sens dubte la llet materna, ja que és l’aliment més equilibrat, adaptat al seu “tendre” sistema digestiu i el que li proporciona tot el necessari pel seu Sistema Immunològic .
Es recomana de donar el pit com a mínim fins als 4-6 mesos i preferiblement mantenir la lactància almenys fins als 12 mesos. Si la salut de la mare és bona pot perllongar-se . Alguns nadons creixen saludables amb lactància materna exclusiva durant 12 mesos o fins i tot més temps . Mentre que el teu nadó segueixi guanyant pes i creixent adequadament, la llet materna estarà cobrint perfectament les seves necessitats . En el cas de no poder donar-se el pit, hi ha suplements naturals que es poden donar per tal de potenciar l´immunitat del nadó.
La investigació mèdica ens diu que la lactància materna exclusiva garanteix les necessitats alimentàries del nadó durant els primers 6 mesos de vida, i sovint fins i tot més temps. Segons l’Organització Mudial de la Salut , ” La lactància materna és un mitjà inigualable per a proporcionar l’alimentació ideal pel creixement i desenvolupament saludable dels nadons . Una revisió recent científica mostra que la lactància materna exclusiva durant 6 mesos és la forma òptima d’alimentar als nadons ” .
La lactància materna ha de ser la major font de nutrició del nadó fins a la fi del primer any de vida . En algun moment cap al final del primer any , la major part dels nadons comencen a necessitar més ferro i zinc del que proporciona la llet materna , i en aquest moment aquests nutrients addicionals els podrà obtindre de l’alimentació complementària, presa en petites quantitats .
En cas d’haver de recórrer a un altre tipus de llet diferent a la materna, les més recomenables en primera instància són l’aigua d’arròs i la llet per a nadons sense lactosa . A posteriori les d’ovella i cabra són les més aconsellades , ja que produeixen menys mucositat que les de vaca . A més dels làctics també produeixen mucositat aliments com els plàtans, cítrics, greixos animals, sucre blanc, cacahuets , ….
Contràriament al que molta gent pensa, no cal que els nens continuïn bevent llet després d´aturar la lactància materna per tal de mantenir els nivells adequats de calci per a un creixement òptim . Fonts de calci de qualitat es troben disponibles en les verdures de fulla verda com la col arrissada i col, germinats d’ordi i la quinoa , fesols negres, les ametlles i les avellanes , llavors de girasol i de sèsam , sardines , ….
El moc és un problema molt comú a les malalties infantils tan habituals com són els refredats , otitis , problemes digestius , asma , èczemes , pneumònies , …
És recomanable des del principi “d´educar” alimentàriament per tal restringir el consum de productes nocius per a la salut. S´ha de guiar al nen/a en aquest procés com a part de la seva educació, per a reduïr al màxim l’impacte que pugui provocar la publicitat i la societat de consum .
La introducció dels aliments s’ha d’iniciar als 4-6 mesos, ha de ser de manera progressiva i adaptant-se a la maduració del seu sistema digestiu . Els punts claus són Introduïr els aliments 1 a 1 verificant-ne la seva òptima digestió . Els signes que hem d’observar són els canvis deposicionals , els còlics , l´irritabilitat , el plor sense justificació , dormir malament sense altra justificació i l’aparició de mucositat al pit , a la fempta , la tos , l´otitis , … Els aliments amb major índex d’intolerància o més al·lèrgens , com el gluten i els ous , s’han d’introduïr amb molta precaució i a partir de l’any d’edat .
- S’inicia l´introducció dels aliments als 4-6 mesos per la fruita . Es substitueix una presa de llet per la de papilla . Primer poma cuita , poma crua , pera cuita , pera crua , …. S´han d’escollir fruites del temps i si pot ser ecològiques . Evitar plàtans , taronges, mandarines,… perquè produeixen gran mucositat ! !
- A continuació, als 8-9 mesos , s’introdueixen les verdures i les ” llets ” vegetals . Les verdures han d’introduïr-se per aquest ordre , pastanaga , patata , carbassó , mongeta tendra, …. a partir del mes pot iniciar-se per petites quantitats d’oli d’oliva ecològic de primera premsada en cru . Les verdures que produeixen flatulències ( bròquil , coliflor , col) i l’advocat han de ser les últimes a ser introduïdes . A la major part de nens / es, un advocat amb una mica d’oli en cru i sal els encanta ! En aquest mateix període s’introdueixen les “llets ” vegetals , començant per l’arròs i seguida per la de civada . A partir de l’any d’edat pot introduir-se la de soja , la qual dóna un major nombre d’intoleràncies .
- Als 9-10 mesos , s’introdueixen per aquest ordre, els cereals , peix i la carn . De cereals , fins a l’any , només se’ls dóna arròs i blat de moro . El peix s’inicia pel blanc , d’elecció lluç o rap de petita grandària , ja que solen contenir menys quantitat de metalls pesants . La Carn ha de ser preferiblement ecològica , i millor introduïr primer el pollastre i posteriorment la carn vermella com el poltre , cavall o vedella .
- A partir del mes 10, s’introdueixen la resta dels cereals i ” llets vegetals” . L’ordre d’introducció de la resta dels cereals és de menys a més gluten : Ordi , Civada , Sègol , Mill , Quinoa , Espelta , Blat .L’ordre d’introducció de la resta de les ” llets vegetals” Soja ( ecològica , Ull Transgènics ! ) , Ametlla ( de qualitat pq si no porta molt de sucre ) , Avellana .
- A partir dels 12 mesos s’introdueixen els llegums , derivats de la soja , l’Ou i els Fruits secs . Els llegums es van introduint de manera progressiva en quantitat , començar pels Azukis . Els derivats de la soja s’introdueixen per aquest ordre , Sopa Miso , Tofu i Iogurts de Soja ( vigilar quantitat de sucre que porten ! ) . L’Ou s´ha d’introduïr de manera progressiva i amb molta cura a causa del seu alt poder al· lèrgen, començant els primers dies pel rovell cuit i posteriorment la clara . Els Fruits Secs s’inicien per avellanes i ametlles . El Kuzu o Kudzu ens pot resultar de gran utilitat per potenciar els Intestins i al Estómac , augmentar les defenses i eliminar mucositat . És també molt útil com espesseïdor en comptes de la farina de blat .
- A partir dels 18 mesos es poden anar introduïnt , amb moderació , aliments més complexos com són els fregits , xocolata , sucre blanc , …
Totes aquestes pautes són molt generals i cal fer un estudi personalitzat de cada cas. La Dietètica de la Medicina Tradicional Xinesa fuig de la generalització i busca l’adaptació a la constitució de cada nen/a, per tal d’afavorir-ne la seva salut i el seu òptim desenvolupament.